τι είναι το Κουσκούς, Πλιγούρι, Σιμιγδάλι;
Κουσκούς: Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και αλεύρι και
στεγνώνει στον ήλιο. Προέρχεται από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, όπου
μαγειρεύεται στον ατμό. Το κουσκούς που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι συνήθως
προβρασμένο και έτσι έχει πολύ μικρό χρόνο μαγειρέματος σε σχέση με άλλα
ζυμαρικά ή ρύζια.
Το
Πλιγούρι, προέρχεται από την τουρκική λέξη: Bulgur και Burghul ή το ελληνικό
πλήττω = χτυπώ, λέγεται και χόντρος, πουργκούρι, μπλουγούρι, ή πιο απλά
αλεσμένο σιτάρι. Είναι δημητριακό, μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας,
που γίνεται από πολλά διαφορετικά είδη σιταριού, κυρίως όμως από το σκληρό
σιτάρι. Με τον όρο «πλιγούρι» εννοούμε το αφυδατωμένο σπασμένο σιτάρι χωρίς
δηλαδή να προβραστεί. Χρησιμοποιούνται ως βασικό τρόφιμο από την
αρχαιότητα, στην Ελλάδα πριν κατακλειστούμε από επεξεργασμένα τρόφιμα μετά
τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το πλιγούρι αποτελούσε για χρόνια βασική τροφή του
πληθυσμού.!!! Χρησιμοποιείται τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκές
παρασκευές.
Σιμιγδάλι: από το σεμίδαλις στα αρχαία ελληνικά. Προέρχεται από την άλεση του εσωτερικού μέρους του καρπού
(ενδόσπερμα) σκληρού σταριού που είχαν αρχικά διαβραχεί,
διαδικασία η οποία ακολουθείται από ξήρανση και κοσκίνισμα. Είναι πιο χονδρόκοκκο
από το αλεύρι. Υπάρχει το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι με τα οποία φτιάχνονται διάφορα γλυκά όπως ο σιμγδαλένιος χαλβάς, το γαλακτομπούρεκο, το σάμαλι, ακόμη και η γλυκιά μπουγάτσα με κρέμα. Επίσης από αυτό το υλικό φτιάχνονται και τα περισσότερα, αν όχι όλα τα ζυμαρικά, όπως το σπαγγέτι, οι χυλοπίτες, το κριθαράκι κλπ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου